Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Societatea cu raspundere limitata debutant este reglementata de Ordonanta de Urgenta nr. 6/2011, act normativ prin intermediul caruia a fost creat cadrul legal pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii aflati la debut.
Care sunt facilitatile infiintari unui SRL-D?
Odata infiintata societatea cu raspundere limitata – debutant beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
- Scutirea de la plata taxelor de inregistrate la oficiile registrului comertului. Va trebui doar la infiitare sa depuneti la banca 200 lei pentru capitalul social pe care, ulterior, ii veti putea retrage.
- Alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
- Garantii acordate de Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.
- Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.
- Consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC al AIPPIMM in a carui raza de competenta isi are sediul social.
Una dintre facilitatile cele mai importante de care SRL-D-urile beneficiau era scutirea de la plata CAS angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.
Se pune intrebarea: Ce se va intampla cu aceasta facilitate din 2018 ?
Dupa cum bine stim, incepand cu 01 ianuarie 2018, contributiile salariale vor trece din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, angajatorul fiind nevoit sa mai plateasca doar o contributie de 2.25% “Contributie Asiguratorie pentru Munca”.
Astfel ca, valoarea contributiilor din 2018 va fi urmatoarea:
Angajat:
- Asigurari Sociale (CAS) – > 25%
- Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) -> 10%
- Impozit pe venit (IV) 10%
Angajator:
- Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) -> 2.25%.
Odata cu trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, atunci automat facilitatea privind scutirea de la plata CAS angajator pentru SRL-D-uri nu ar mai exista.
Asteptam, insa sa vedem care vor fi prevederile legislative cu privire la acest aspect.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-